Saturday, 12 January 2013

Ape tu Ta'awwuz ??

 
sekarang jam dah kol dua lebeey dah, 2 waktu normal la untuk 
budak-budak yang masok IPT tak tido lagi ,sebab masing-masing tengah buat 'assignment' , la kot . hihi 
  
Sambil-sambil tengah buat assigment nie , search kat GOOGLE jap pasal Ta'awwuz' nie . 
Sebenarnye kami pon mule-mule tak tau Bende ape Ta'awwuz' nie , lepas tahu , secare aotomatik mulot cakap ,, 
la bacaan 2 ke , x tau pon selame nie sedangkan hari-hari kite gune bacaan tu , :)

ok lah , straight to the point , APe itu Ta'awwuz' ?? 

Ta'awwuz' tu sebenanye ucapan “A’uzubillahi minas Syaitonir Rajim” yang diucapkan sebelum membaca ‘Bismillah’ apabila kita membuat sesuatu, kerana dengan bacaan ” Ta’awwuz ” akan membersihkan lidah daripada kekotoran yang dibawa oleh syaitan.


Ucapan Ta’awwuz itu ibarat meminta izin dan ibarat mengetuk pintu, seumpama seseorang yang hendak masuk ke istana berkata-kata dengan Raja, maka hendaklah dibersihkandirinya daripada kekotoran. Hukum membaca Ta’awwuz itu sunat dan ia adalah sunnah Nabi SAW.


so buat sape-sape yang takot nak tido malam 2 
( macam kami la tu ) >.<
kene perbanyakkanlah membaca A’uzubillahi minas Syaitonir Rajim sebagai satu zikir dan senjata di dalam usaha kita menghindarkan diri kita daripada gangguan dan godaan Syaitan. ok nite :)







sweet fariqalia ツ

0 ulasan: